Lucru în echipe comune la construcția pereților de escaladă

or.Criuleni

Peretele de escaladă din Criuleni este unul din șapte pereți care s-au construit de către un parteneriat de opt organizații obștești de pe ambele maluri ale râului Nistru în cadrul proiectului „Experiența Încrederii”.

Centrul de Dezbateri Criuleni (CDC) este partenerul local al proiectului.  Cu efortul nemijlocit și administrarea din partea CDC în localul sălii sportive a Centrului de Resurse pentru Tineret din or. Criuleni a fost montat peretele de escaladă și membrii comunității au obținut posibilitatea să practice escalada.  La fel operează cercul de escaladă și alpinism, iar echipa locală a participa în competițiile organizate în cadrul proiectului „Experiența de Încredere”.

Toate acestea sunt posibile datorită sprijinului financiar şi tehnic din partea Uniunii Europene şi PNUD prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

or.Tighina (Bender, Transnistria)

ONG „Eikumena” din Bender, condusă de către Polina Arnaut, este exemplul a unei atitudini pro-active pe toată durata proiectului.  În partea legată de construcția peretelui, organizația a reușit să fie lider printre cele opt organizații partenere ale proiectului.  Începerea lucrărilor de construcție a fost impiedicată de nenumeroase schimbări a ofertei de local din partea administrației orășenești.  În final a fost aleasă locația în incinta unei din două săli sportive ale Școlii medii nr.13 din or.Bender.  Sala a fost oferită în condiții deplorabile și a necesitat investiții serioase în reparația încăperii.  Reparația încăperii a fost efectuată cu investiții din partea ONG „Eikumena” și firma de construcții „Travers”, ambele fiind legate prin personalul pasionat de programe la natură, turism activ, alpinism și escaladă.  Practic toți sunt foștii și actualii studenți ai stației Tinerilor Turiști din or.Bender, conduse de către Polina Arnaut.
Toate lucrările au fost efectuate într-un termen record în bază de voluntariat.
Este o dovadă de o înaltă organizare a echipei organizației partenere din or.Bender.

Toate acestea au devenit posibile datorită susținerii financiare din partea Uniunii Europene şi PNUD prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

or.Dubasari (Transnistria)

Istoria construcției peretelui de escaladă din or.Dubăsari (Transnistria) pe teritoriul Stației Tinerilor Turiști.  
Din șapte pereți de escaladă acesta este unicul construit pe fundament propriu în afara clădiri – sub formă de turn.

În or.Dubăsari partenerul proiectului este ONG „EDEM”.  Un rol activ în implementarea proiectului revine dnei Svetlana Popeli (vice-președintele ONG), și dlui Vladimir Jelezniak, membrul ONG.

s.Blijnii Hutor, r-l Slobozia (Transnistria)

Cel mai mare perete de escaladă din Transnistria, la periferia Tiraspolului.   ONG „Rodoliubets” din s.Parcani, condusă de către Andrei Nikolaev, este partenerul proiectului în r-l Slobozia, Transnistria.  Construcția peretelui de escaladă s-a efectuat în incinta școlii sportive din s.Blijnii Hutor (r-l Slobozia).  Alegerea localului pentru amplasarea peretelui de escaladă a fost efectuată în noiembrie 2013 la etapa formulării propunerii de proiect.  Alegerea s-a dovedit a fi una reușită – pe câțiva ani înainte va fi cel mai mare perete de escaladă din Transnistria, cu înălțime de peste 9 metri și lungimea traseelor pe verticală și pe pod – peste 11 metri.

Cu plăcere menționăm atitudinea pro-activă și susținere din partea Direcției Tineret, Sport și Turism a r-lui Slobozia (șef – dl. Evghenii Nenov).  Direcția respectivă a îndeplinit obligațiunea sa din noiembrie 2013 și până la finele lunii ianuarie 2015 a schimbat rețeaua de încălzire în încăpere, ulterior având în plan renovarea restului rețelelor ce țin de funcționarea complexului sportiv în acest sat.

Pe 14 iunie 2014, după aprobarea finanțării proiectului „Experiența Încrederii” din partea sponsorilor, au fost efectuate măsurările necesare la fața locului, cu implicarea experților dnei Valentina Kozîreva și Mihail Șcerbatiuk de la „Clubul Montan” din Chișinău.  În proces, designul inițial al peretelui a fost un pic modificat.

Lucrările de construcție au avut o fază lungă de pregătire și livrare a materialelor necesare.

Dorim să menționăm ajutorul următorilor voluntari, acordat la această etapă:  membrii clubului alpin din or.Tiraspol, condus de Dmitrii Medvedenko;  reprezentanții ONG Eikumena din or.Bender – Anastasia și Ivan Jejelev;  Valentina Kozîreva (“Clubul Montan” din Chișinău);  Leonid Kolpakov și Igor Klimin (clubul „Everest” din Chișinău);  Leonid Roșca (ONG „Pro-Trebujeni”).

Totodată am fost susținuți cu șchelărie pentru lucru la înălțime de către firma de construcții „Travers” din or.Bender, condusă de către Denis Fedorenko.

Este o manifestare a lucrului în comun asupra unui proiect de valoare națională, ieșită din limitele teritorial-administrative a unui sat, oraș, raion, regiune.

or.Tiraspol (Transnistria)

Peretele de escaladă din Tisraspol a fost construit într-o sală mică de sport din incinta blocului școlar a școlii nr.8 din Tiraspol, care a fost ocupat de către Stația Tinerilor Turiști.

Ca și în Bender, a fost necesar de efectuat prealabil reparația sălii sportive.  Reparația încăperii a fost efectuată cu investiții din partea ONG „Ekut” și firma de construcții “Promalip”, ambele fiind legate prin personalul pasionat de programe la natură, turism activ, alpinism și escaladă.  Practic toți sunt foștii și actualii studenți ai stației Tinerilor Turiști din or.Tiraspol, conduse de către Nicolai Vizitiu.

Toate lucrările au fost efectuate într-un termen record în bază de voluntariat.

Este o dovadă de o înaltă organizare a echipei organizației partenere din or.Tiraspol.

Ultimele “semnături” la peretele de escaladă din Tiraspol au însemnat instalarea, lângă peretele de escaladă și la intrare în clădire, a plăcilor informative despre proiect, donatori etc.

s.Varnița, r-l Anenii Noi

mun.Chișinău, capitala

Powered by L.R. ©

2020